Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Intacs

Имплантите „intаcs“ на рожницата се всушност хируршко решение за корекција на кратковидост без ласери. Одобрен од FDA во 1999 година за умерена миопија (-1.0 до -3.0 диоптер), технологијата користи две тенки српестообликувани парчиња од плстичен полимер кои се вметнуваат во рожницата.
Во јануари 2006 година, FDA формално призна дека имплантите „intаcs“ се терепевтско средство што во нивната литература може да биде опишано повеќе како корнеални импланти, отколку како препишани вметнувања. „Intacs“ во EyeSTAR главно се користат за лечење кератоконус веќе една деценија, а поретко за корекција на видот. Првично, овие импланти на рожницата се дизјанирани за долгорочна корекција на видот. Како и да е, пациентите кои не се задоволни со видливите резултати или кои се неспокојни со симптомите на видот (3,90% од пациентите) може да имат интервенција за отстранување од EyeSTAR бесплатно.
„Intacs“ може да бидат заменети со импланти со различни димензии или заменети за подобри. Ја имате можноста за нивна замена со нови, ако вашите упатства се менуваат со годините.
Ако се отстранат засекогаш, видот се насочува да се врати на статусот каде бил пред операцијата, не повеќе од три месеца. Тие добиваат соодветна замена која дава очигледни добри резултати. Овие подоцнежни активности се ослободени од сериозни инциденти.
Реверзибилноста на „intаcs“ може да се смета како предност пред очната хирургија LASIK која перманентно го отстранува ткивото на рожницата. Со импланти на рожницата, хирурзите не отстрануват ткиво и со тоа овозможуваат други достапни опции. Тие опции можат да бидат насочени кон оние кои по LASIK, рожницата им е премногу тенка за да се дозволи идна хируршка манипулација. Но LASIK со својот комфорт, прецизност и достигнати трошоци го става „intаcs“ како втор избор за корекција на миопија кај пациентите на EyeSTAR.
„Intacs“ за миопија работи на принцип на исправување на нерамнините на рожницата. Слика обезбедена од производителот.

Како функционира „intаcs“?

Кај кратковидоста, рожницата е премногу стрмна/отечена или окото е подолго од нормалното или светлосните зраци од далечни предмети се фокусираат насреде мрежницата. Оддалечените предмети се појавуваат замаглено. Парчињата од полимерниот прстен ја туркаат рожницата така што централниот дел станува сплоснат, дозволувајќи светлосните зраци да се фокусираат на мрежницата и да произведат остар вид.
За кератоконусните пациенти ослабениот ѕид на рожницата добива структурна помош од овие имплантирани парчиња. Ваквата попустливост е повеќе природна/ нормална форма која овозможува подобар вид со очила или меки контактни леќи. Во повеќето кертоконусни случаи миопијата и астигматизмот се намалуваат, но сепак постои потреба од очила или контактни леќи. Всушност, вистинската придобивка за кертоконусните пациенти доаѓа со враќањето на симетричната форма на рожницата која овозможува да се гледа подобро со очила или контактни леќи. Сметаме дека долгорочните студии со поголем број пациенти треба да бидат правени во смисла на намалување на сигурноста дека „intаcs“ го стопира кератоконусниот прогрес.
Процедурата трае околу 15 минути и се прави на основа на пациентот - вие влегувате и подоцна излегувате. Пред операцијата, нашите сестри ви ставаат анестезиолошки капки во очите и можно е да ви дадат и нежен/ умерен седатив орално.
За време на операцијата, нашите хирурзи прават тунел помеѓу наслагата на „stroma“, надвор од централна оптичка зона. Овие тунели можат да бидат создадени од специјални парчиња или „femto second laser“, каков што е „intralaser“. Тие ја одбираат соодветната дебелина на прстенот (што подебел прстен, толку израмнувањето и корекцијата на видот се повеќе постигнати), тогаш ги вметнува двете српести алатки во тунелот и процедурата е завршена.

PROS
Повратно;
Внатременувачко (кога кога се менува диоптријата, „intаcs“ може исто така да се смени);
Не отстранува ткиво од рожницата;
Ја зајакнува структурата на рожницата;
Лесна процедура за пациентот.

CONS
Помалку прецизен од LASIK;
Поскап споредбено со ласерска корекција на очите;
Достапноста од широк опсег е проблем од кај производителот.

ГалеријаПовеќе мислења