Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Monovision

За време на детството, нашите очи ја имаат способноста да се фокусираат на објекти со близина како нашиот нос, како и на предмети кои се многу далеку.
Млада личност без никакви рефрактивни грешки, може да гледа предмет на оддалеченост од 25 см до недоглед. Леќите во нашите очи реагираат како леќа на камера. Кога предметот е блиску, леќата се задебелува и ги фокусира црвените зраци на ретината за да се постигне јасна слика. Како што минуваат годините, способноста на леќата да се фокусира, се намалува. Но типично, штом ги достигнеме четириесеттите, ни е потребна помош, како очила за читање, фокални очила, за да се фокусираме на предметот близу нас. Оваа состојба се нарекува пресбиопија.
Кога леце со миопија ќе ја достигне возраста од 40 години, веќе им е искусена пресбиопијата. Затоа што кратковидото око има природна фокусна точка на блиску, многу кратковиди пресбиотичари можат да ги тргнат наочарите или контактните леќи и да читаат и удобно да работат од блиску. Многу лица со миопија одбираат да носат фокални очила за да се елиминираат потребите од отстранување и замена на нивните очила. Ако планирате да имате рефрактивна операција, заради елиминирање или редуцирање миопија, како и сите други, сепак ќе искусите пресбиопија понекогаш во вашите четириесетти.
Проблемот „мonovision“ со пресбиопија се лоцира во тоа што повеќето луѓе се соочуваат на возраст од 40 до 45 години кога всушност започнува да им притребуваат очила или фокални очила за блиско гледање. Со „monovision“, доминантното око (окото со кое би се користеле за фокусирање на апарат) е фокусирано за гледање во далечина, а недоминантното око се фокусира на гледање во непосредна близина. Ова може да биде средено со контактни леќи, рефрактивна хирургија (LASIK) или вградени леќи. Со двете очи отворени, блиските, непосредните и оддалечените објекти можат да бидат добро видени без помош од очила.

„Monovision“, секако, не е соодветна за секого. Како и да е, кога ќе се согласи со вистинската личност, може да биде полн погодок. „Monovision“ е мешавина од гледање во близина и далечина и е идеален за луѓе со активен животен стил. Како и да е, постои ризик на кој треба да се смета: штом е компромитиран, кај поголемиот број од луѓето не е префектно цврст за близу или за далеку. Наместо тоа, го нуди најдоброто и за двата света.
Повеќето луѓе кои се решаваат за моновизија, поминуваат краток период на адаптација за за да го научат мозокот да гледа со окото наместено најсоодветно за задачата. Ако ја земете предвид рефрактивната хирургија како постојана форма за моновизијата, можеби би било најдобро да направите „пробно возење“ со контактни леќи, пред воопшто да се одлучите.
Околу 75% од луѓето ја сакаат моновизијата. Ги тестираме нашите пациенти со контактни леќи пред третманот за да увидиме дали би можеле да се адаптираат на моновизијата.

ГалеријаПовеќе мислења