Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Астигматизам

[a-not + stigma-, dot]

Астигматизам е грчки збор што значи „не како точка". Името на оваа рефракциска грешка доаѓа од фактот дека astigmatic луѓе можат да гледаат точки како линија. Ова важи и за умерена до тешка астигматизам, бидејќи истражувањето на нормални очи покажува дека речиси секое човечко око има основно корнеална астигматизам од најмалку 0,25-0,50 диоптри. Астигматизам надминува 1 диоптрија е околу 20% кај општото население.
Со цел да имаат јасна визија, рожницата треба да има мазна површина и искривување. Во астигматизам природни корнеална искривување е искривена во меридијан (форма на јајце). Овие искрувувања на корнеалниот меридијан ги растерува зраците на светлината. Со други зборови, асигматичните очи наведуваат на светлосните зраци различни во различни меридијани, што резултира со многу слики со многу фокалните точки (неспособност да се фокусира на една рамнина). Ова предизвикува матно, или тешка визија. Понекогаш астигматизам не секогаш потекнува од рожницата, туку и од објективот или од други рефрациски медиуми во очи.

Тежината на астигматизам може да се класифицираат како што следува:
Благ астигматизам <1,00 диоптер;
Умерен астигматизам 1,00-2,00 диптер;
Тежок астигматизам 2,00-3,00 диоптер;
Екстремен астигматизам> 3,00 диоптер.
Луѓе кои имаат проблеми со асигматизам може да страдаат од главоболки, уморни очи и чувствителност кон светла. Понекогаш, како кусовидно луѓе, тие може да гледат со искривување со цел да се подобри нивната визија.

Класификации на астигматизам
Астигматизам има голем број класификации, но генерално постојат два типа на астигматизам: редовен астигматизам и неправилн астигматизам. Ако точка се гледа како две нормални прави, тоа е редовен астигматизам. Овие линии се произведени од страна на најстрмните, меридијани на корнеата. Цилиндрични леќи се користат за да се корегира за редовниот астигматизам. Од друга страна, ако астигматизното око гледа многу линии, тоа е нерегуларен астигматизам. Ова значи дека рожницата има многу неправилна форма на меридијани во различни агли. За жал, луѓето со неправилен астигматизам не може да гледаат и со очила, но тие може да пробат да користат хард контактни леќи.

Вашиот очен лекар може да ви каже дека состојбата на твоите очи не имаат проблем само со астигматизам, но комбинација на рефракција грешки. Следнава листа ќе ви овозможи со подетално објаснување за класи на астигматизам да ви помогне да се разбере вашата состојба подобро. Астигматизамот може да има 5 поткласи.
1. Едноставен хипер астигматизам: Еден меридијан е нормален, додека другиот е хиперопик.
2. Едноставен миопија астигматизам: Еден меридијан е нормалн, додека другиот е кратковид.
3. Сложен хипер астигматизам: Двата меридијани се хиперопик, но едниот е потежок.
4. Сложен миопија астигматизам: Двата меридијани се миопија, но е потешка.
5. Мешан астигматизам: Еден меридијан е кратковид, додека другиот е хиперопик.

За решавање на проблемот со астигматизам може да се користи третман со ласер. Понекогаш кога астигматизам е тешка фаза, astigmatic keratotomy (АК) се врши по ласерскиот третман.
За нередовниот астигматизам, подобро да се прегледа очната рефракција по точка со брановиот уред наместо да се потпираат само на конвенционалните рефракциски мерења. Прилагодениот ласерски третман на неправилниот астигматизам со бранот и коренален топографски квантен скок во корекција на рефракциски грешки.

ГалеријаПовеќе мислења