Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Conjunctivitis

Конјуктивата е тенка чиста мембрана попреку белиот дел од окото. Исто така е граничник помеѓу очните капаци. Инфламацијата на ова мембрана е наречена конјуктивитис. Со зедничко име, розово око, може да се однесува на сите форми на конјуктивит или само на заразните форми.

Симптоми и знаци на розово око
Најочигледниот симптом за розово око е, се разбира, розовото око. Розевата или црвена боја е во текот на инфламанцијата. Вашето око може да ве боли или пецка.
Како може да кажете каков тип на црвено око имате? Она што чувствуваат вашите очи може да ви даде неколку заклучоци:
Вирусен конјуктивит обично напаѓа едно око и предизвикува мокрење на окото и нефункционалност при светло;
Бактериски конјуктивит ги напаѓа двете очи и предизвикува тешки нрушувања понекогаш и зеленикавост;
Алергентски којуктивитис ги напаѓа двете очи и предизвикува јадеж/чешање и црвенило на очите а понекогаш и на носот , а исто така и солзење;
Голем папила којуктивит обично ги напаѓа двете очи и предизвикува нетолеранција на контактните леќи, чешање, солзење и црвени џумки на долната страна од очните капаци.
За да ја лоцира причинта и потоа да избере соодветен третман, вшиот доктор ќе праша неколку прашања, ќе го испита окото и можно е да земе примерок на соодветен материјал за да се прати на испитување. Обрнете посебно внимание на овој дел, бидејќи често вашите одговори можат да ја откријат дијагнозата.

Што предизвикува розовото око
Конјуктивитот може да се активир од вирус, бактерија, алергиска реакција ( на прашина, полен, чад, хемикалии) или во случај на папиларен конјуктивит на страно тело во окото, типично за контктните леќи. Бктерискиот и вирусниот системски инефкции исто така можат да предизвикат конјуктивит.

Тертман на розово око
Избегнување. Вашеиот прв чекор н одбрана е д се избегнат причинителите на конјуктивит. Двете, вирусниот и бактерискиот конјуктивит лесно се шират други. Ова се само неколку совети за да се спречи ширењето на условите на реинфицирње.
Мијте си ги рцете често и изгегнувајте допирање или триење на очите.
Не рзменувајте си перници, крпи со никој друг и перејте ги по секоја употреба.
Не рзменувајте си капки за очи или козметика како креон, сенки за очи или маскара. Сменете ги откако ќе заздравите за да избегнете реинфекција.
Вашата грижа за очите, може да се препорача да ги тргнете леќите за ова време, или да ги замените откко ќе заздравите.
Тополо збијување/ притискање нежно, може да помогне да ги смири вашите очи ако имате вирусен или бактериски конјуктивит.
Да избегнете алергиски којнуктивит, држете ги прозорите и вратите затворени преку ден кога поленот е тежок. Правот, прашината и фрекфенцијата на вакуум за олеснување на потенцијалните алрегенси во домот. Престојувјте во добро проветрени простории ако сте изложени на цигри, хемикалии или чад. Ладна компресија може да биде вистинска.

Ако развиете џиновски папилрен конјуктивит, често не ги носете контактните леќи. Ќе биде потребно да престанете да гиносите вашите контктни леќи за одредено време. Вашиот очен лекар исто тка може да ви препорача да се префрлите на инаков тип контактни леќи, за превенција од којуктивит. На пример, можеби ќе биде потребно да преминете од меки леќи на гасопропустливи или обратно, или да ги смените типовите леќи кои ќе ги менувате почесто како конвенционални леќи на дневно отсранувачки леќи. GPC исто така може да резултира од простетички, бодежи и други. Вашиот лекар ќе одлучи дали е потребно нивно отстранување.
Медикација. Лекарите вообичено не препишуват лекарства за вирусен конјуктивит затоа што обично се исчистува сам по себе за неколку дена. Антибиотските капки за очи ќе го олеснат бактерискиот конјуктивит каде и антихистамините алергентски апчиња или капки за очи можат да помогнат во контролата на алергхискиот којуктивит. За џиновскиот папиларен конјуктивит, вашиот лекар може да ви препише капки за очи за намалување на инфламацијата и чешкањето.
Обично конјуктивитот е минорна очна инфекција, но некогаш може д се развие во посериозна состојба. Постете го лекарот за дијагноза, пред да започнете со користење на капки за очи .

ГалеријаПовеќе мислења