Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Суво око

Што е суво око?

Сувото око е нарушување кое повеќето луѓе се неспособни да создаваат доволно приридни солзи кои го штитат окото и го одржуваат влажно. Нивните очи не се способни да создадат солзен филм на окото кое би го измило и секогаш кога ќе трепнат. Нивното око постанува суво и иритирано. Иритацијата и дискомфорот предизвикани од сувото око можат да влијаат на видот. Во ретки случаи, сувото око може да постане сериозен проблем со потреба за соодветен третман и нега.

Дали сум на ризик за суво око?
Сувото око опфаќа милиони Американци. Речици сите луѓе кои имат суво око се возрасни и 90% се жени. Многу честа појава е кај бремени жени и кај жени во периодот на постменопауза.
Вистинската, конкретната причина за суво око не е позната. Една позната причина е синдромот Сјогрен, болест која вклучува сувост на окото и устата. Сувото око исто така може да се поврзе и со менопаузата и артритис. Исто така, може да е причинето од други очни болести, одредени лекарства или како нус појава од контактни леќи или очна операција.

Кои се симптомите на суво око?

Ако имате суво око, може да искусите некои од следните симптоми:

  • Чувство на горење или жулење на очите;
  • Чувство како да имате некои честички, клетки во окото;
  • Тврдо, цврсто песочно чувство во очите;
  • Пецкање/ чешкање;
  • Црвенило и инфламација на очите;
  • Слуз во очите;
  • Екстремна осетливост посебно на чад од цигари.


Кои третмани се достапни за суво око?

Не постои лек за суво око. Во смисол на надокнада на недостигот од влажност во вашите очи, вие би можеле да користите вештачки солзи. Вештачките слзи ги има од различни брендови со разни состојки. Исто така има посебни масти кои би можеле да се користат пред спиење за да сте сигурни дека вашето око е влажно преку ноќ. Честата употреба на овие производи за подолг период може да предизвикат токсична иритација или алергиска реакција. Многу е важно да разговарате со вашиот лекар пред да ги користете овие производи.

Што ако имам суво око?

Ако имате суво око, има неколку нешта кои можете да ги направите, а кои можат да ви помогнат да ги намалите симптомите. Може да користете навлажнувач на просторот за одржување на природна влажност на воздухот за вашите очи да не сушат многу брзо. Треба да избегнувате фенови за коса, силни ветрови, презатоплени простории и чад од цигари, кога е возможно.

ГалеријаПовеќе мислења