Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Epi-LASIK

Што е Epi-LASIK?

Epi-LASIK е најновиот третмански модалитет за корекција на видот во полето на хирургијата. Главната идеја која стои позади Epi-LASIK е да ги комбинира предностите на PRK и LASIK и да ги елиминира некои од нивните недостатоци. Epi-LASIK е нов термин кој го комбинира грчкиот збор „еpipolis” што значи површен, и LASIK. За жал, ова име не одговара со процедурата поради неговата природна блискост со LASEK или PRK, но не и со LASIK. MEFLAK (Mechanical Epithelial Flap Laser Keratomileusis) би можело да биде подобро име кое би го опишал и CEFLAK (Chemical Epithelial Flap Laser Keratomileusis) за LASEK.

Како е направен Epi-LASIK?

Epi-LASIK е сличен со PRK во тоа што ја третира површината на рожницата, а сличен на LASIK во тоа што рожницта се третира под заштитна. Процедурата Epi-LASIK користи микрокератом „Moria еvolution 3E“за механичко одделување на епителиумот во создавањето површна заштитна. За жал, кај LASIK не се посакувани никакви остри сечила ниту сечење за создавање „flap“.
Штом обвивката на епителиумот е свиткана наназад, ласерот ја реобликува површината на рожницата, како со PRK. По третманот, „flap“ на епителиумската обвивка се свиткува наназад во оригиналната, првобитната позиција, каде се задржува без потреба од шавови. Заштитни контектни леќи можат да бидат ставени преку рожницата за да се забрза процесот на заздравување и да се намали неудобноста, доколку воопшто истата постои. Epi –LASIK исто така може да се смета како форма на LASEK, каде затапено микрокератомско сечило (или разделувач) се користи за да се одвои епителиумот, наместо алкохол или солена вода.

Кои се предностите и недостатоците на Epi –LASIK?

Epi- LASEK е претставен за попезбедна процедура за разлика од LASIK, но со најновите генерации на микрокератоми, досега се забележани незначајни разлики. Со Epi-LASIK, површинскиот „flap“ комплетно регенеративно ја запазува структурната целост на рожницата.
Epi-LASIK исто така има бројни предности споредбено со PRK. Со тоа што заштитната епителна обвивка не се отстранува, пациентите искусуваат помалку постоперативни отоци и непријатност и пациентите можат да искусат побрзо враќање на функционалниот вид. Но сепак, пациентите на Epi-LASIK би требало да имаат волја да го прифатат чувството на неудобност за неколку дена, како и мала змагленост на видот до 7 дена.

Кој може, а кој не може да биде пациент на Epi-LASIK?

Во ЕyeSTAR ние препорачуваме Epi-LASIK за пациентите со задебелена рожница за да имаме целосно функционално обновување на видот споредбено со LASIK. Пациентите со премногу стрмни или сплескани рожници можат да бидат добри кандидати за Epi-LASIK за да е возможно микрокератомската непотполност да создаде совршена перфектна епителна „flap. Овие пациенти можат да придобијат од LASEK (или CEFLAK).

ГалеријаПовеќе мислења