Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR Lasik: Глукома

Глукома е група на очни болести кои постепено го крадат видот без предупредување. Во раните фази на болеста, може да нема никакви симптоми. Експертите проценуваат дека половина од луѓето погодени од глукома не можат да знаат дека ја имаат.
Губењето на видот е предизвикано од оштетување на оптичкиот нерв. Овој нерв дејствува како електричен кабел со над еден милион жици. Тој е одговорен за спроведување слики од окото до мозокот.
Сѐ уште не постои лек за глукома. Сепак, лекови или операција можат да го забават или спречат натамошното губење на видот. Соодветениот третман меѓу другите фактори зависи и од видот на глукомата. Рано откривање е од витално значење за стопирање на напредокот на болеста.
Се сметало дека висок притисок во окото, исто така познат како интраокуларен притисок или ИОП, е главната причина за оваа оштетувањето на оптичкиот нерв. Иако ИОП е јасен ризик-фактор, ние сега знаеме дека и други фактори исто така мора да бидат вклучени, бидејќи дури и луѓето со нормално ниво на притисок може да го загубат видот од од глукома.
Кај возрасните глукомата спаѓа во две категории: Глукома со отворениот агол и затворен агол.

Што е нормална тензија на глаукомата?

Како нормалната тензија на глаукомата се разликува од редовната глаукома?
Глаукома е група на очни болести кои обично ги делат заедничките својства, како што се висок интраокуларен притисок (ИОП или очен притисок), оштетување на оптичкиот нерв и постепено губење на видот. Повеќето видови на глаукома вклучуваат покачен очен притисок. Сепак, глаукомата понекогаш може да се појави без да се зголеми очниот притисок. Нормална тензија на глаукомата (Ntg), исто така позната како ниска тензија или нормален притисок на глаукомата, е форма на глаукома, во која се оштетува оптичкиот нерв, без очниот притисок да ги надмине границите на нормалата. Во принцип, нормалниот притисок има опсег 10-20 mm Hg.
Кои се причините за нормална тензија на глаукомата?

Причините за Ntg сѐ уште се непознати. Поради некоја причина, оптичкиот нерв е подложен на опасност дури и од нормалниот очен притисок. Истражувачите продолжуваат да истражуваат зошто некои оптички нерви се оштетени од овој релативно низок очен притисок.

Како е дијагностицирана нормална тензија на глаукомата?

Ntg се дијагностицира со набљудување на оптичкиот нерв за знаци на оштетување. Ова може да се направи на еден од двата начина. Во една постапка, инструмент наречен офталмоскоп се држи во близина на окото. Во затемнета просторија, светлината од офталмоскоп овозможува на лекарот да погледне преку зеницата и да ги испита обликот и бојата на оптичкиот нерв. А нервот кој е во облик на чаша или не е со здрава розова боја е причина за загриженост.
Втората постапка е тестот со визуелното поле. Овој тест произведува карта на компетното видно поле на пациентот. Со користењето на овој тест, докторот може да провери за секоја област од губењето на видот која може да биде предизвикана од оштетување на оптичкиот нерв. Ова ќе се појави откако ќе се случат мали измени во видот во близина на центарот на работ на видното поле. Овие промени не се нужно забележува на пациентот.

Кои се ризик-фактори за NTG?

Како ризик-фактори за NTG се вклучуваат:
Семејна историја на било каков вид на глаукома - тоа не мора да биде нормална тензија на глаукомата.
Јапонско потекло
Кардиоваскуларни болести

Во Северна Америка, нормална тензија на глаукомата е поприсутна кај жените отколку кај мажите.
Како се третира NTG?
Бидејќи толку малку се знае за тоа зошто нормалниот очен притисок штети некои очи, повеќето лекари третираат нормална тензија на глаукома со намалување на очниот притисок на најниско можно ниво користење на лекови, ласерски третмани и филтрирање со хируршка интервенција. Во текот на последната деценија, студија на фондација за истражувања на глаукома фрли малку повеќе светло на придобивките и недостатоците од намалувањето на очниот притисок на ниски нормални граници, наместо на средини или високи нормални граници.

Дали сте вие во опасност од глаукома?

Секој е во ризик за глаукома. Сепак, некои групи се изложени на поголем ризик од другите.
Луѓе изложени на висок ризик за глауком треба да добијат целосно испитување на очите, вклучувајќи и очна дилатација, на секоја една или две години.
Во продолжение се дадени групите изложени на поголем ризик за развој на глаукома.
• Афроамериканците: Глаукомата е водечка причина за слепило кај Афроамериканците. Таа е шест до осум пати почеста кај Афроамериканците отколку кај белците.
• Лица над 60: Глаукомата е многу почеста кај постарите луѓе. Вие имате шест пати повеќе шанси да добие глаукома ако сте над 60 години.
• Членовите на семејството со глаукома: Најчестиот вид на глаукома, глаукома со отворен агол, е наследна. Ако членовите на вашето потесно семејство имаат глаукома, вие сте со многу поголем ризик од остатокот на населението.

Семејна историја го зголемува ризикот од глаукома четири до пет пати.
• Азијци: Луѓето од азиско потекло се чини дека се во некаков ризик за глаукома со затворен агол. Профили на глаукома со затворен агол има помалку од 10% од сите дијагностицирани случаи на глаукома. Инаку нема познат зголемен ризик во азиските популации.
• Корисниците на стероиди: Некои докази ја поврзуваат употребата на стероиди со глаукомата. Една студија објавена во весник на Американската медицинска асоцијација, 5 март 1997 година, покажа 40% зголемување на инциденцата на окуларна хипертензија и глаукомата со отворен агол кај возрасни кои имаат потреба од приближно 14-35 издувувачи на стероид инхалатор за контрола на астмата. Ова е многу висока доза, потребна само во случаи на тешка астма.
• Повреда на око: Повреда на око секундарно може да предизвика глаукома со отворен агол. Овој тип на глаукома може да се случи веднаш по повредата или години подоцна. Тапи повреди со модринка на окото (наречени тапи трауми) или повреди кои продираат во окото можат да го оштетат очниот дренажен систем, што доведува до трауматична глаукома. Најчеста причина се спортските повреди како што се бејзбол или бокс.

Како други можни ризик-фактори се вклучуваат:
• Висока миопија (кратковидост).
• Дијабетес.
• Хипертензија.
• Централна корнеална дебелина помала од 0,5 mm.

Видови глаукома

Примарна глаукома со отворен агол

Ова е најчестата форма на глаукома, која ја имаат околу три милиони Американци. Таа се појавува кога очите дренажни канали се затнат со текот на времето. Внатрешниот очен притисок (исто така наречен интраокуларен притисок или ИОП) се зголемува, бидејќи соодветно количество на течност може да истече од окото. Кај глаукома со отворен агол, отворите на дренажните канали се чисти и треба да се работи правилно. Проблем со запушувањето се јавува понатаму во внатрешноста на дренажните канали, слично на затнатите цевки под одводот во мијалникот.
Повеќето луѓе немаат никакви симптоми и нема рано предупредувачки знаци. Ако глаукомата со отворен агол не се дијагностицира и лекува може да предизвика постепено губење на видот. Овој тип на глаукома се развива бавно, а понекогаш и незабележително пред губењето на видот за многу години. Таа обично добро реагира на лекови, особено ако се открие рано и да се третира.

Секундарна глаукома

Глаукомата може да се појави како резултат на повреда на окото, воспаление, тумор или во напредни случаи на катаракта или дијабетес. Таа, исто така може да биде предизвикана од одредени лекови како што се стероиди. Оваа форма на глаукома може да биде лесна или тешка. Видот на третманот ќе зависи од тоа дали е глаукома со отворен агол или со затворен агол.

Псевдоексфолијативна глаукома

Оваа форма на секундарна глаукома со отворен агол се појавува од првут-како лушпи надвор од надворешниот слој на леќата во окото. Материјалот се собира во аголот помеѓу корнеата и ирисот и може да ги заглави дренажните канали на окото, предизвикувајќи очниот притисок да се зголемува.
Псевдоексфолијативна глаукома е честа појава кај Скандинавците. Како третман обично се вклучуваат лекови или операција.

Пигментна глаукома

Тоа е форма на секундарна глаукома со отворен агол која се појавува кога има пигмент гранули во задниот дел на ирисот (обоениот дел на окото) пауза во јасната течност произведена во внатрешноста на окото. Овие мали пигмент гранули протекуваат кон дренажните канали во очите и полека ги затнуваат, предизвикувајќи очниот притисок да се зголемува. Како третман обично се вклучуваат лекови или операција.

Трауматска глаукома

Повреда на очите може да предизвика секундарна глаукома со отворен агол. Овој тип на глауком може да се случи веднаш по повредата или години подоцна.
Тоа може да биде предизвикана од тапи повреди со модринка на окото (наречен тапа траума) или со повреди кои продираат во окото.
Покрај тоа, состојбите како што се тешка кратковидост, претходна повреда, инфекција или предходна операција можат да го направат окото уште повеќе подлежно на сериозен повреди.
Неоваскуларна глаукома

Абнормалното формирањето на нови крвни садови на зеницата и преку очните дренажни канали може да предизвика форма на секундарна глаукома со отворениот агол.
Неоваскуларна глаукома е секогаш поврзана со други абнормалности, најчесто дијабетес. Таа никогаш не се појавува сама. Новите крвни садови ја блокираат очната течност од излегување низ трабекуларниот пресек (очните дренажни канали), предизвикувајќи зголемување на очниот притисок. Овој тип на глаукома многу тешко да се третира.

Иридо корнеален ендотелен синдром (ИЦЕ)

Оваа ретка форма на глаукома обично се појавува само во едното око, отколку двете. Клетките на задната површина на корнеата се шират над очното дренажно ткиво и низ површината на ирисот, го зголемуваат на очниот притисок и го оштетуваат оптичкиот нерв. Овие корнеални клетки, исто така го формираат ирисот на корнеата, што дополнително блокира одводни канали.
Иридо корнеалниот ендотелен синдром се јавува почесто кај жените со светла кожа. Симптомите можат да вклучуваат магливо гледање при будење и појавата на ореол или круг околу светлата. Третманот може да вклучува лекови и филтрирање со хируршка интервенција. Ласерската терапија не е ефикасна во овие случаи.

Глаукома со затворен агол

Овој тип на глаукома е исто така познат како акутна глаукома или глаукома со тесен агол. Таа е многу по ретка и е многу различна од глаукомата со отворен агол со тоа што очниот притисок обично се зголемува многу брзо. Ова се случува кога дренажните канали се блокирани или покриени, нешто како мијалник со покриен одвод.
Со глаукомата со затворен агол, ирисот не е толку широк и отворен како што треба. На надворешниот раб на ирисот гроздовите во текот на дренажните канали, кога зеницата се проширува премногу или многу брзо. Ова може да се случи кога влегувате во темна соба.
Може да се направи едноставен тест за да се види дали вашиот агол е нормален и широк или абнормалн и тесен. Третманот за глаукома со затворен агол обично вклучува хируршка интервенција за отстранување на мал дел од надворешниот раб на ирисот. Ова помага да се деблокираат дренажните канали, така што вишокот на течности ќе може да се исцеди. Обично операцијата е успешна и долготрајна. Сепак, ќе бидат потребни редовни прегледи. Како симптоми на глаукома со затворен агол може да вклучуваат главоболка, болка во очите, гадење, виножита околу светла во текот на ноќта и многу заматен вид.

Глаукома со нормална тензија (NTG)

Глаукома со нормална тензија е исто така познат како ниско тензична глаукома или глаукома со нормален притисок. Во овој вид на глаукома, очниот нерв е оштетен, иако интраокуларниот притисок (ИОП) не е многу висок. Лекарите не знаат зошто кај некои луѓе очниот нерв се оштетува иако нивото на притисокот е во нормални граници (помеѓу 12-22 mm Hg).
Тие со повисок ризик за оваа форма на глаукома се луѓе со фамилијарна историја на глаукома со нормална тензија, луѓето од јапонски потекло и луѓето со историја на системски болести на срцето, како што е аритмијата. Глаукома со нормална тензија обично се открива по испитување на очниот нерв.
Фондацијата за истражување на глаукома спонзорираше меѓународна студија за да помогне се одреди најдобриот третман за овој тип на глауком. Студијата заклучува дека капките за очи доколку се користат за намалување на интраокуларниот притисок се ефикасни дури и во случаи на глаукома со нормална тензија. Во моментов, повеќето лекари третираат глаукома со нормална тензија со одржување на очниот притисок на најниско можно ниво со лекови, ласерска операција, или филтрирање со хируршка интервенција.

Педијатриска глаукома

Педијатриската глаукома се состои од вродена глаукома (присутна при раѓање), инфантилна глаукома (се појавува во текот на првите три години), малолетничка глаукома (од три години па до тинејџерки години) и сите секундарни глаукоми се случуваат во педијатриската група.
Вродената глаукома е присутна при раѓање и повеќето случаи се дијагностицира во текот на првата година од животот. Понекогаш симптомите не се препознаваат до раното детство.
Спектарот на третман е многу различен од оној за возрасната глаукома. Многу е важно да педијатриската глаукома да се открие рано, со цел да се спречи слепило.

ГалеријаПовеќе мислења