Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Хиперопија

(hyper – прекумерен + opi – вид)

Хиперопијата, позната и како далековидност, обично е наследна. Околу 25% од општата популација се далековидни.

При хиперопија, зраците на светлината од оддалечените објекти се спојуваат и се фокусираат на мрежницата. Но, зраците скршнуваат од близок објект и не можат да конвергираат доволно и затоа тие се фокусираат надвор од мрежницата.

Ваквите луѓе може јасно да ги гледаат оддалечените објекти, но матно блиските. Теоретски, хиперопија е неможност да се фокусира и јасно да се видат блиските објекти, но во пракса многу млади луѓе може да ја компензираат слабоста на нивната фокусирачка способност со прекумерна употреба на приспособувачките функции на очите. Но, постарите луѓе немаат толку среќа како нив. Со стареењето, приспособувачкиот опсег се намалува и гледањето на блиски предмети е отежнато. Исто така, кај луѓе со напредната хиперопија, вклучувајќи ги и младите луѓе, приспособувачкиот механизам не е доволен, па имаат потреба од ласерска корекција на видот. За жал, луѓе со напредната хиперопија може да страдаат од проблеми со видот и на блиски и на оддалечени објекти.

Постојат 3 видови хиперопија

1. Ахијална хиперопија
Ова е најчестиот вид на хиперопија. Рефракциската моќ на окото е нормална, но должината на видот на окото е пократко отколку нормално. Поради тоа светлосните зраци кои доаѓаат од блиски предмети се фокусира позади ретината. Ако тоа го споредите со кино проекцијата, тогаш ќе забелжиме дека проекција на екранот е премногу тесна и проектираната сликата не е во фокус.

2. Искривена хиперопија
Должината на видот на око е нормална, но намалувањето на кривината на рожницата, или леќа, предизвикува светлосните зраци да се прекршени недоволно и се фокусира зад мрежницата.

3. Рефракциска хиперопија
Во рефракциска хиперопија големината на окото е нормална, но рефракциската моќ на објективот е помала отколку нормално. Обично тоа се случува со стареењето. Нормално за бебињата и малите деца е да се со природно блага хиперопија но со неверојатна еластичност на нивните леќи, тоа лесно може да се надомести, со други зборови, се приспособат на нивната визија. Природната хиперопија се намалува и исчезнува со возраста.

Hyperopics често може да се чувствуваат главоболки, замор на очите при користење на компјутер, читање или континуирано ТВ гледање. Тие, исто така може да се жалат на чувствителност на светла, тешкотијата на читањето мали отпечатоци, па дури и матно далечна визија. Причината за главоболки и замор на очите е континуирано се протега и користење на сместување мускули (мали мускули во внатрешноста на окото дека тепам објективот).

Дефинитивен третман на хиперопија е ласерска визијска корекција (Lasik, LASEK или PRK). За да се реши хиперопијата, се користат тенки остро конвексни леќи. Диоптриски моќта на овие конвексни леќи се означува како (+) плус. Тежината на хиперопијата е класифицирана како што следува:
Блага хиперопија <2,00 диоптер;
Умерена хиперопија 2,00-4,00 диоптер;
Тешка хиперопија 4,00-6,00 дипотер;
Екстремна хиперопија> 6,00 диоптер.

Во EyeSTAR Lasik институтот во Истанбул, го решаваме/отстрануваме проблемот дури и со екстремна хиперопија, бидејќи користиме најсовремени методи и технолигии.

ГалеријаПовеќе мислења