Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR Lasik: макуларна дегенерација

Макуларна дегенерација (ARMD) е дегенеративна состојба на макулата (централната мрежницата) и е поврзана со возраста. Тоа е најчеста причина за губење на видот во САД во 50-тите години или постари и нејзината распространетост се зголемува со возраста. Макуларна дегенерација е предизвикана од стврднување на артериите кои ја негуваат мрежницата. Ова го лишува чувствителното ретинално ткиво од кислород и хранливи материи кои му се потребни за да функционира и да напредува. Како резултат на тоа, централниот вид се влошува.
Макуларна дегенерација варира во тежината. Во најлош случај, таа предизвикува целосно губење на централниот вид, што го прави читањето или возење невозможно. За други, тоа само може да предизвика мала дисторзија. За среќа, макуларна дегенерација не предизвикува тотално слепило, бидејќи тоа не влијае на периферниот вид.

Која е разликата меѓу влажна и сува макуларна дегенерација?

Макуларната дегенерација (AMD) е класифицирана или како влажен (неоваскуларна) или сув (не неоваскуларна). Околу 10% од пациентите кои страдаат од макуларна дегенерација имаат влажна AMD. Овој тип се јавува кога нови крвни садови се формираат за да се подобри снабдувањето на крвта со кислород на лишеното ретинално ткиво. Сепак, новите крвни садови се многу деликатни и лесно да се кршат, предизвикувајќи крварење и оштетување на околното ткиво.
Кај пациент со влажна макуларна дегенерација се развиваат нови крвни садови под мрежницата. Ова предизвикува крварење, оток и лузна на ткивото, но тоа во некои случаи може да се третира со ласер.
Сувата макуларна дегенерација, иако почеста, обично доведува до помалку тешкo, повеќе постепенo губење на видот.
Сувиот тип е многу почест и се карактеризира со друсен и со губење на пигментот во мрежницата. Друсен се мали, жолтеникави депозити, кои се формираат во внатрешните слоеви на ретината.

Кои се причините за макуларна дегенерација?

Макуларна дегенерација може да биде предизвикана од различни фактори. Генетика, возраст, исхрана, пушење и изложеност на сончева светлина, сите можат да играат улога.

Знаци и симптоми

• Губење на централниот вид. Ова може да биде постепно за оние со сув тип. Пациентите со влажен тип може да се доживеат ненадеен пад на централната вид.
• Тешкотии при читање или извршување задачи кои бараат да ги видите деталите
• Искривена визија (прави како на вратата или на работ на прозорецот да се појават бранови или да се свиткани).
• Откривање и дијагноза.

Очните лекари обично дијагностицираат AMD. Тестирање на видот, Амслер мрежа тест, офталмоскопија, фундус фотографија и флуоресцентната ангиографија се некои вообичаени тестови извршени за време на испитувањето на ретината.

Третман

Не постои докажана терапија за сува макуларна дегенерација. Во одредени случаи на влажна макуларна дегенерација, ласерската фотокоагулација е ефикасна за запечатување од протекување или крварење на крвните садови. За жал, ласерската фотокоагулација обично не го враќа изгубениот вид, но таа може да спречи понатамошна загуба. Неодамна, фотодинамичната терапија се покажа ефикасна во спречување на растење на абнормални крвни садови кај некои пациенти со влажни AMD. Овој нов вид на ласерски третман е далеку помалку штетен од ласерската фотокоагулација и е третман на избор во многу случаи.
Раното дијагностицирање е од суштинско значење за успешно лекување на влажнaта макуларна дегенерација. Пациентите можат да помогнат на докторот да се открие рано промената преку следење на видот дома со помош на Амслер мрежа.

Исхрана и макуларна дегенерација

Неколку неодамнешни студии покажаа силна врска меѓу исхраната и развој на макуларна дегенерација. Тоа е научно докажано дека луѓето со диети богати со овошје и зеленчук (особено лиснат зелен зеленчук) имаат пониска инциденца на макуларна дегенерација. Повеќе студии се потребни за да се утврди дали додатоците во исхраната може да ја спречи прогресијата кај пациенти со постоечка болест.

Совети за AMD пациенти

Ако ви била дијагностицирана AMD, правејќи неколку едноставни промени во животниот стил може да имате позитивно влијание врз здравјето на мрежницата.
• Следење на вашиот вид секојдневно со Амслер мрежа. Со проверка на вашиот вид редовно, промени кои можат да бараат третман може да се открие рано.
• Земете мултивитамин со цинк (проверете со вашиот очен лекар за препорака). Антиоксидансите, заедно со цинк и лутеин се важни хранливи состојки, сите се наоѓаат во ретината. Се верува дека луѓето со AMD може да се дефицитарни во овие хранливи материи.
• Вклучување темно лиснат зелен зеленчук во вашата исхрана, како што е спанаќ, раштан, кељот и репка.
• Секогаш заштитете ги очите со очилата за сонце кои имаат УВ заштита. Ултравиолетовите зраци се верува да предизвика оштетување на пигмент клетките во мрежницата. • Откажете се од пушењето. Пушењето ја намалува циркулацијата и доаѓа до намалување на ефикасноста на ретиналните крвни садови.
• Редовно вежбање. Кардиоваскуларните вежби го подобруваат целокупното здравје и ја зголемува ефикасноста на циркулаторниот систем.

Еве неколку совети како да се направи читањето полесно.

• Користете халогенско светло. Тоа има помалку сјај и ја растура светлината подобро од стандардните светилки.
• Блесок на светлината насочете ја директно на вашиот материјал за читање. Ова го подобрува контрастот и го прави печатениот материјал полесен за читање.
• Користете рачна лупа. А лупата што се користи во аптеките може драстично да го зголеми печатениот материјал.
• Обидете се со зголемена копија или аудиокниги. Повеќето библиотеки и книжарници имаат посебни делови резервирани за овие книги.
• Консултирајте се со специјалист за слаб вид. Овие професионалци се специјално обучени да им помогнат на лицата со оштетен вид за да се подобри квалитетот на нивниот живот. По персонализирани консултации, тие може да препорачаат соодветни зголемувачи, помагала за читање, практични совети и многу други средства.

Амслерова мрежа

• Користете светло за читање.
• Носете ги вашите соодветни очила за читање.
• Држете ја шемата приближно околу 14-16 инчи од окото.
• Покријте го едното око.
• Гледајте во централната точка.
• Забележете ги неправилностите (брановидност, големина, сиво, нејасно).
• Повторете го тестот со другото око.
• Контактирајте со офталмолог ако видите какви било нерегуларности или забележите какви било промени.

ГалеријаПовеќе мислења