Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: PRK

Што е PRK?

PRK (фоторефрактивна кератектомија) значи подместување (обликување) на ткивото на рожницата со ласер (светло) во смисла на постигнување на посакуваната рефрактивна корекција.
Практично PRK е првиот ласер за третман за корекција на видот кој нуди јасен вид на лица зависни од контактни леќи. Поновите пациенти, пријателските технологии како LASIK и LASEK, го оттурнуваат PRK на трето место во рефрактивната хирургија.

Кои се придобивките од PRK?

Една од придибивките на методот PRK е тоа што таа е лесен хирушки зафат. Дури и почетници во очната хирургија можат за ја извршат оваа операција, откако ќе изгледат неколку видеоленти. Но за точно програмирање на „Excimer лaser“ за посакуваниот вид, е потребно години искуство, заради хируршките методи и средината кои бараат конструкција на специјални номограми за специјални упатства и возраст. Друга предност на PRK е тоа што е брза, безболна и безкрвопролевачка ласерска процедура. PRK се служи со помалку ткиво од рожницата отколку LASIK. PRK или LASEK се избираат кога дебелината на рожницата е во критична состојба (тенка рожница).

Кои се недостатоците на PRK?

Еден недостаток на PRK е бавниот и болен период на закрепнување. Дури и примената на специјални техники, како бандажирани контактни леќи, беше усовршувана за отстранување на постоперациската болка, сепак присутноста на неудобност може да се очекува 2-5 дена. Исто така и видот е замаглен во овој период. Ова може да го одложи нормалното живеење кај пациентите на PRK, што кај пациентите на LASIK е утредента. Со тоа што PRK е технологија која ја повредува рожницата, јасниот вид може да се очекува по целосно возобновување на епителиумот (2-15 дена). Исто така, достигнувањето до финалниот резултат е потребно до 6 месеци и опоравувачките прилагодливи капки (како стероидите) ќе бидат користени за ова време, со посети и под наздор од лекар. Два други несакани ефекти од PRK е потребно да бидат споменати. Тие посебно важат за третманот на голем диоптер и во случај на пропуштање/ игнорирање на некои превентивни мерки:
Постојан замаглен поглед – замагленост;
Враќање/ уназадување - по имањето нормлен вид на одредено време, дел од старата рефрактивна грешка може да се врати.

Кога практикуваме PRK?

Кога постои нејаснотија или специфични болести на рожницата покрај рефрактивната грешка, двонаменската ласерска терапија PRK може да се изведе.
Ако анатомијата на окото не дозволува безбедно сместување на микрокератомот во окото, тогаш може да примениме PRK наместо LASIK.
Ако рожницата е многу тенка за LASIK, тогаш PRK или LASEK се процедури кои влегуваат во изборот.
Ако пациентот сака да има незабележлива ласерска операција дури и со микроскоп за време на тестирањето на окото, тогаш сметаме на употребата на PRK или LASEK.

ГалеријаПовеќе мислења