Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: UV-Crosslinking (CxL)

UV-Crosslinking (CxL)
CXL - Corneal Collagen Crosslinking - Eye Drops and UV Light to Treat Keratoconus
Crosslinking (CXL)
Кератоконусот е болест на окото кај која рожницта на окото добива конусна форма. Видот се влошува и напредните препишани јаки наочари нецелосно го поправаат видот. Овој проблем е слабост на структурата на површината на ѕидот на окото.

Crosslinking (CXL)

За да се затегне рожницата и стопира прогресијата/напредувањето единечен третман со мала доза на УВ-зраци и капки за очи од рибофлавин (витамин Б2) е под испитување/ судење на американското биро за лекови и храна. Процесот наречен меѓуспојување (crosslinking) и скратениот CXL, предизвикуваат структурна промена на рожницата. Третманот, создаден во Швајцарија, се изведува уште од 1998 година надвор од САД.

Дали кератоконусот се влошува?

Кај луѓето со кератоконусот, без третман, видот се влошува.

Што прави CXL?
Целта на CXL е да спречи идно оштетување на рожницата и видот од кератоконусот.
Витаминот Б2 и мала доза на УВ-зраци создаваат хемиска промена во чистата конструкција на рожницата. Процесот создава нови структурни врски/спојки. Ефектот, опишан во преку 100 медицински статии, е да спречи иден структурален колапс на рожницата.

Кои се другите третмани?
Покрај контактните леќи кои би ги покриле болестите, неправилната рожница, постои третман наречен „intacs“.
„Intacs“ се тенки лаковидно обликувани сврзници кои хируршки се сместуваат на рожницата за да ја реобликуваме. „Intacs“ е потврден од FDA за кератоконус и може да го подобри видот со тоа што ќе ја направи рожницата поокругла. Вметнувањето „intacs“ се прави со само анестезиолошки капки за очи и слаб седатив. Се прави во ординација основана од хируршки центар каде се изведува ласик.

Во случаите каде болеста многу напреднала, може да се изведе трансплантација на рожницата. Ова е успешна процедура што се изведува во болница. Но за опоравувањето на видот од трансплантацијата на рожницата е потребно приближно година, можни се реакции и можно е понатамошен третман потребен за зголемување на видот. Исто така, донаторот на рожницата е ослободен од кератоконусот, основата на рожницата на пациентот кај кој е трансплантирана сè уште ја има слабоста од кератоконусот. Двете процедури вметнувањето на „intacs“ и корнеалната трансплантација се исто изведени во „Mercy Helath System“.

„Crosslinking“ (CXL) може да помогне во спречувањето на понатамошна промена во формата на окото од кератоконус по третманот со вметнувањето „intacs“ или трансплантацијата на рожницата.

ГалеријаПовеќе мислења