Контктирајте не

Фејсбук

ИСО сертификат

Брзо и едноставно со овој тест дознајте како EyeSTAR може да Ви помогне

Тест за почеток

Дали имате 18 години или повеќе?

Не Да

Дали имате проблеми со крварење (кое се должи на болести на крвта)?

Не Да

Дали сте бремена?

Не Да

Дали вашиот препишан диоптер се има сменето повеќе од 0.5 во последните 6 месеци?

Не Да

Дали сте дијабетичар, дали вашето ниво на шеќер во крвта е недозволливо?

Не Да

Дали имате психијатриски ( ментални) болести?

Не Да

Дали имате некакви коронални болести (на рожницата) (како кератоконус или корнеална ектазија)?

Не Да

Нажалост, вие не сте подобна личност за ласерски третман на окото

Повтори

EyeSTAR LASIK: Увеитис

Увеитис, термин точно користен за опишување на инфламацијата на увеалниот тракт (ирис, цилијарно тели, короид), всушност опфаќа голема група н разлчни болести кои ја напаѓат не само увета туку и ретинат, очниот нерв и витреоус. Постоечката Uveitis Study Group го дели увеитисот по анатомската локализација на болеста согласно со големите видливи знаци претходни, подоцнежни. Текот на болеста може да биде опишан како акутен, хроничен ( поголем од 3 месечно траење) и повратен. Во многу случаи на ендоген увеитис етиологијта е непознат. Некои случаи се манифестираат со системски болести кко саркоидоза или Бехет- заболување, а другите се социрани со различни состојби како HLA – B27 поврзана груп на болести. Исто така еден може да прикачи ниво на бројни увеитис синдроми како Fuchs – хетерохромички силитис , Vogt-Koyanagi-Harada болести и др., вистинската причина ги подвлекува овие состојби како непознати. Строгиот третман за јасен вид вклучува и следни компликации - цистоидна макуларна едема, секундарна глаукома, секундарна катаркта, ретинални лузни и др. Мнозинството од пацинетите се во работната возраст (25-50).
Главната клуч на третманот е систематски кортикостероид и често е даван во комбинација со имуносупресивни агенти како циклоспорин А или азатиоприн. Висока доза стероиди често се барани заради контрола на болеста и потенцијални странични ефекти се добро познати.

Кои се симптомите на суво око?

Доколку имате суво око, може да ги имате следниве симптоми:

  • чувство на печење или убоди;
  • чувство како се има ситни честички во окото;
  • чувство како да се има ситна песок во окото;
  • чешање;
  • црвенило и воспаление на окото;
  • жилава слуз во окото;
  • екстремна чувствителност, особено на чад од цигари.


Какви третмани се погодни за суво око?

Не постои лек за суво око. За да се надомести влагата која недостасува во окото, може да се користат т.н. вештачки солзи. Вештачките солзи ги има во повеќе брендови и со различни состојки. При нивен избор потребно е да се изврши консултација со доктор. Исто така има специјални кремови кои се користат пред спиење за да се обезбеди неопходната влажност на окото во текот на целата ноќ.

Честата употреба на овие производи во подолг временски период може да предизвика токсична иритација или алергиска реакција. Пред да се користат овие производи многу е важно да се изврши консултација со доктор.

Што да се направи доколку се има суво око?

Доколку се има суво око, постојат неколку работи кои можат да помогнат во ублажување на симптомите. Може да се користи овлажнувач на воздухот кој ќе помогне да се одржи природната влажност на воздухот, така што очите нема да ја губат влажноста многу брзо. Треба да се избегнува користење фен за коса, да се избегнува изложување на силен ветар, премногу топла соба и чад од цигари.

ГалеријаПовеќе мислења